Δήμος Αθηναίων: Οι υποψήφιοι «πονοκέφαλοι» της Νέας Δημοκρατίας για το Δήμο

Δήμος Αθηναίων: Οι υποψήφιοι «πονοκέφαλοι» της Νέας Δημοκρατίας για το Δήμο

Ο Γιώργος Πατούλης, έστω και ανεπίσημα, κήρυξε την Πέμπτη την έναρξη της μάχης για τον δήμο της Αθήνας. Η δημιουργία της κίνησης Ενεργών Πολιτών «Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά» προμηνύει την κάθοδο του δημάρχου Αμαρουσίου στην Αθήνα. Αν και στην Πειραιώς δεν φαίνεται να συμφωνούν με την κίνηση αυτή, ο κ. Πατούλης επιμένει.

Πάντως, για την ώρα τουλάχιστον, ο Γιώργος Πατούλης δεν φαίνεται να έχει εύκολο έργο μπροστά του, καθώς τα ονόματα που «παίζουν» από τη ΝΔ για τον δήμο Αθηναίων είναι αρκετά, ενώ κάποια από αυτά μεγαλύτερου εσωκομματικού βεληνεκούς.

Επί παραδείγματι, είναι κοινό μυστικό στην Αθήνα ότι ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης επιθυμεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος σε δύο χρόνια. Βέβαια, με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό του, ακόμα και αν εν τέλει το αποφασίσει, έως το τέλος του 2018 θα συνεχίσει να επικεντρώνει τη δραστηριότητά του στην Περιφέρεια, όπου άλλωστε έχει να επιδείξει και μεγάλο έργο, σε συνέχεια της θητείας του στον δήμο Καρπενησίου. Βέβαια, η περίπτωση του κ. Μπακογιάννη έχει αντικειμενικές δυσκολίες, μιας και, αν αποφασίσει να κατέβει στον δήμο, θα είναι ένα ακόμα μέλος της οικογένειας Μητσοτάκη που θα διεκδικεί τη λαϊκή ψήφο, αν και όλα εξαρτώνται εν τέλει από τη συγκυρία και από την ημερομηνία διενέργειας της αναμέτρησης.

Ένα όνομα που επίσης μπαίνει στην εξίσωση είναι αυτό της πρώην υπουργού Τουρισμού και νυν τομεάρχη Πολιτισμού  της ΝΔ κ. Όλγας Κεφαλογιάννη. Ομολογουμένως, η κ. Κεφαλογιάννη θεωρείται εκ των στελεχών που έχουν δυναμική στο κέντρο της Αθήνας, μιας και εκλέγεται πρώτη σε σταυρούς βουλευτής της Α’ Αθηνών, ενώ έχει εμπειρία σε νευραλγικούς για την αυτοδιοίκηση τομείς, όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Από την άλλη, η κ. Κεφαλογιάννη έχει αναλάβει ένα χαρτοφυλάκιο στο τωρινό γαλάζιο οργανόγραμμα που δεν είναι πρώτης γραμμής, κάτι που γνώστες αποδίδουν στην όχι και θετική της απόδοση στο χαρτοφυλάκιο της Ανάπτυξης που κατείχε πριν. Αξίζει να αναφερθεί πως η ίδια πριν περίπου ένα μήνα, σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ άφησε εμμέσως πλην σαφώς ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, απαντώντας: «Οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι σε δυο χρόνια, το 2019. Χρόνος μακρύς και πολιτικά πυκνός […] Η Αθήνα είναι η εκλογική μου περιφέρεια και η διαρκής φροντίδα μου να εκπροσωπώ τους πολίτες της με τον καλύτερο πάντα τρόπο».

Στην ονοματολογία που «ψιθυρίζεται» στην Πειραιώς βρίσκεται και ο Γιώργος Βουλγαράκης, για τον οποίο κομματικές πηγές αναφέρουν πως ο δήμος Αθηναίων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα για την επιστροφή του στην πολιτική μετά τις περιπέτειές του με την υπόθεση Βατοπεδίου. Άλλωστε, η Α’ Αθηνών ήταν η εκλογική του περιφέρεια όσο ήταν βουλευτής της ΝΔ.

Κάποιος που, οπωσδήποτε, θα είναι υποψήφιος πάντως θα είναι ο Χρήστος Τεντόμας. Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος προέρχεται από το χώρο της ΝΔ και στις προηγούμενες εκλογές είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του Άρη Σπηλιωτόπουλου και χρημάτισε πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ. Ο κ. Τεντόμας είναι επικεφαλής του συνδυασμού «Η Αθήνα είμαστε εμείς», έχει πραγματοποιήσει αρκετές εκδηλώσεις, με τελευταία στο City Bistro στη Στοά Σπυρομήλιου, ενώ φιλοδοξεί τους επόμενους μήνες να παρουσιάσει και την πρώτη πρόταση για την έξοδο της Αθήνας από την κρίση. Να σημειωθεί ότι ο κ. Τεντόμας έχει διεμβολίσει για τα καλά την παράταξη του Άρη Σπηλιωτόπουλου στον δήμο, μιας και οι εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Κωνσταντάρας, Θάνος Πλεύρης, ο πρώτος επιλαχών Παναγιώτης Αβραμόπουλος και άλλα στελέχη συμπορεύονται μαζί του, ενώ διαθέτει διακομματικές επαφές.

Ακόμα υπάρχουν, και δεν γνωρίζουμε τι σκέφτονται, οι δύο πρώην υποψήφιοι: Ο επίσημος, ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης και ο «αντάρτης» Άρης Σπηλιωτόπουλος του οποίου τα ίχνη έχουν χαθεί….

 

Δύο πιθανές υποψηφιότητες για το Δήμο της Αθήνας, αυτή του Κωνσταντίνου Μίχαλου προερχόμενου από το «καραμανλικό» στρατόπεδο και του Δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερη αναστάτωση στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Τέλος, άγνωστο είναι ακόμα το τι μέλλει γενέσθαι τόσο με την υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δεν θα επιχειρήσει ξανά να γίνει ο πρώτος δημότης, ενώ ο νυν δήμαρχος Γιώργος Καμίνης επεξεργάζεται τις επιλογές του, χωρίς να έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος, αν και, ομολογουμένως, η πολιτική του φθορά είναι μεγάλη το τελευταίο διάστημα.