Οι υποψήφιοι για το τιμόνι της Κεντροαριστεράς

Οι υποψήφιοι για το τιμόνι της Κεντροαριστεράς

Μετά τη Φώφη Γεννηματά και τον Γιώργο Καμίνη, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του τις επόμενες μέρες, από χθες μπήκε στην κούρσα της διεκδίκησης της ηγεσίας του νέου φορέα και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, σε συνέντευξή του χθες στην ΕΣΗΕΑ τόνισε ότι «η ανάγκη να περάσουμε στην επόμενη Ελλάδα τον οδήγησε στην απόφαση να διεκδικήσει την ηγεσία της νέας παράταξης.

«Σκοπός μου δεν είναι να νικήσω τη Φώφη Γεννηματά ή τον Γιώργο Καμίνη. Θέλω την εντολή για να κερδίσουμε τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «αν οι πολίτες με ψηφίσουν και γίνω πρόεδρος του νέου φορέα, τότε θα έχουν ψηφίσει για την ηγεσία της επόμενης αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι για να γίνω αντιπρόεδρος ή υπουργός της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που, ας μην κρυβόμαστε, πρέπει να αποδεχτούμε ότι είναι η πιθανότερη εκδοχή, βάσει των σημερινών ενδείξεων».

Σημειώνεται ότι ο κ. Ραγκούσης συμμετείχε στο φορέα «Ωρα αποφάσεων» μαζί με την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη, αλλά διεγράφη όταν έδωσε το «παρών» στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ.

mnistores-kentroaristera-1 Οι «μνηστήρες» για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Την ηγεσία του νέου φορέα αναμένεται να διεκδικήσει επίσης ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος αλλά και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Οι δυο τελευταίοι περιμένουν τις ανακοινώσεις της Επιτροπής του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου στις αρχές Σεπτεμβρίου, για τους όρους, τα χρονοδιαγράμματα και τις προϋποθέσεις που θα τεθούν για την εκλογή νέου αρχηγού.

Χρονοδιάγραμμα

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν πως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου το αργότερο αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα όλες οι υποψηφιότητες και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να γίνει η εκλογή του νέου αρχηγού. Στελέχη της ΔΗ.ΣΥ. επισημαίνουν πως αυτό το οποίο πρέπει να διασφαλιστεί από την Επιτροπή Αλιβιζάτου είναι πως στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων μέχρι την εκλογή όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για να παρουσιάσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους. Ενα ζήτημα επίσης που θέτουν αφορά στη διαδικασία της εκλογής, αν δηλαδή στο δεύτερο γύρο θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν άτομα που δεν θα έχουν ψηφίσει στον πρώτο γύρο.

Οπως έχει γράψει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, τα διαδικαστικά ζητήματα και οι όροι της εκλογής νέου αρχηγού αναμένεται να αποσαφηνιστούν τις επόμενες εβδομάδες από τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, που έχει αναλάβει να εγγυηθεί τη διαφάνεια στη διαδικασία της δημιουργίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Στάση αναμονής

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η απόφαση που θα λάβει τελικά ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος μέχρι στιγμής εκφράζει επιφυλάξεις για το νέο εγχείρημα.

Την ίδια στιγμή, οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις κινήσεις και του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχεται εισηγήσεις για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα το φθινόπωρο, χωρίς όμως ο ίδιος μέχρι στιγμής να έχει επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες.

Υπενθυμίζουμε ότι για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει μια πανηγυρική εκδήλωση, με την οποία θα επιδιώξει αφενός μεν να δηλώσει την επιστροφή του στο πολιτικό προσκήνιο, αφετέρου δε να καταστήσει σαφές πως η παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου είναι ο γνήσιος εκφραστής της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, δίνοντας ηχηρή απάντηση στις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να καπηλευτεί τον χώρο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου