Κεντροαριστερά: Δέκα υποψήφιοι για την αρχηγία

Κεντροαριστερά: Δέκα υποψήφιοι για την αρχηγία

Με 1.200 υπογραφές νέων, κάτω των 35 ετών, υποψήφια η Φώφη Γεννηματά – Με γραπτή δήλωση υποψήφιος και ο Νίκος Ανδρουλάκης – Ακολούθησαν Πόντας, Γάτσιος και Τζιώτης

Ο ένας μετά τον άλλο οι υποψήφιοι αρχηγοί της νέας Κεντροαριστεράς ανοίγουν τα χαρτιά τους. Η κυρία Γεννηματά συνοδεύει την υποψηφιότητά της με περισσότερες από 1200 υπογραφές νέων, κάτω των 35 ετών, ενώ σύμφωνα με τους συνεργάτες της θα ακολουθήσουν και άλλες.

Η σημερινή κίνηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι συμβολική και δεν έχει να κάνει με το τυπικό για να ανακηρυχθεί υποψήφια. Κινείται στο τρίπτυχο που έχει θέσει: ενότητα, ανανέωση, διεύρυνση.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία…

Η επιτροπή Αλιβιζάτου θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να εξετάσει το θέμα της ηλεκτρονικής και εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Αναμένονται οι απαντήσεις από τους παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, ώστε να ακολουθήσει η τελευταία προσπάθεια για να συμβιβαστούν οι θέσεις ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού.

Το στοίχημα για όλους θα είναι η συμμετοχή των πολιτών, καθώς εκτός της επικοινωνιακής διάστασης είναι προφανές πως όσο περισσότεροι συμμετάσχουν τόσο ισχυρότερος θα είναι ο νέος αρχηγός, ένα θέμα κρίσιμο μετά την απόφαση του ΚΙΔΗΣΟ να μη διαλυθεί και της σχετικής εκκρεμότητας με το ΠΑΣΟΚ.

Η δήλωση της κυρίας Γεννηματά: 

Κατέθεσα σήμερα την υποψηφιότητα μου. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη γιατί η πρωτοβουλία που πήρα για την ενότητα και την αναγέννηση της Δημοκρατικής παράταξης παίρνει σάρκα και οστά.

Η μεγάλη κεντροαριστερά μπορεί να εγγυηθεί το τέλος της επιτροπείας και την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.  Προτεραιότητες μας είναι η ανάπτυξη, οι δουλειές  και η προστασία των αδύνατων.

Η Νέα Αλλαγή ξεκίνησε και είναι στα χέρια των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.
Κατέθεσα μαζί και Χίλιες αγωνίες και προσδοκίες νέων ανθρώπων που γεννήθηκαν μετά το 81.

Και μια  δική μου δέσμευση. Να  αγωνιστώ μαζί τους, για μια Ελλάδα  με ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ στις δυνάμεις της, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.
Είμαι αισιόδοξη, όλοι μαζί μπορούμε.

Ο διάλογος με τον Νίκο Αλιβιζάτο:

Γεννηματά: Θα σας φέρω και άλλες υπογραφές, σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής…
Αλιβιζάτος: Δε χρειάζεται, είναι εντυπωσιακό το ότι έχετε τόσες υπογραφές από νέους…

Νωρίτερα, την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία ανακοίνωσε με γραπτή δήλωση ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ λίγο πριν τις 11πμ μετέβη στο γραφείο του Νίκου Αλιβιζάτου αντιπροσωπεία της ΕΔΕΜ, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος, Απόστολος Πόντας, που θα είναι υποψήφιος, απουσιάζει στις ΗΠΑ.

Η δήλωση του Απόστολου Πόντα: 

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Με αίσθημα ευθύνης και συναισθανόμενος τη σπουδαιότητα της διαδικασίας, επιθυμώ να σας πληροφορήσω, μέσω της παρούσας ανακοίνωσης, πως δηλώνω υποψηφιότητα για Πρόεδρος του νέου διευρυμένου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς και του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού κέντρου.

Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκα κατόπιν ώριμης σκέψης και μένοντας πιστός στις αρχές της ωφέλιμης συμμετοχής και του δημιουργικού πολιτικού διαλόγου, οι οποίες αποτέλεσαν το θεμέλιο δημιουργίας της Ε.Δ.Ε.Μ. (Ένωσης Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης) και τον πυλώνα αφύπνισης και συνένωσης μιας ομάδας νέων προοδευτικών πολιτών προερχόμενων από την ανοιχτή κοινωνία, στους οποίους οφείλω πολλά και πιστεύω πως έχουν την ικανότητα και την υποδομή να αποτελέσουν τον πυρήνα ενός μεγάλου προοδευτικού και εκσυγχρονιστικού κινήματος, που θα οδηγήσει την Χώρα στο μέλλον που της αρμόζει, στο μέλλον που δικαιούται.

Είμαστε πλέον έτοιμοι να υπερβούμε τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και τους κομματικούς δογματισμούς και να ενώσουμε όλους πολίτες που προσμένουν το πέρας της σκοτεινής παρένθεσης που βιώνουμε ως Χώρα, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Ερχόμαστε ως άνθρωποι της γενιάς μας να εκφράσουμε όλες τις γενιές και ως μη επαγγελματίες πολιτικοί να εμπλουτίσουμε και να χρωματίσουμε την πολιτική γεωγραφία.

Αρκετοί, που κρίνουν τα αλλότρια μόνο βάση των ιδίων, ίσως θεωρούν την απόφασή μου αυτή πρωτόγνωρη και παρακινδυνευμένη για το πολιτικό μέλλον τόσο το δικό μου, όσο και όσων με ακολούθησαν εως σήμερα.

Η απάντηση που δίνουμε είναι πως δεν ασχοληθήκαμε με τα κοινά για να πετύχουμε στην πολιτική, αλλά για να βοηθήσουμε την πολιτική να πετύχει και ως επιτυχία της πολιτικής θεωρούμε την διεύρυνση του δημόσιου διαλόγου και την ανανέωσή της σε ιδέες και πρόσωπα.

Για εμάς η Ελλάδα είναι μια χώρα με αδιαμφησβήτητο Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, μια χώρα που της αξίζει να προοδεύει και να ευημερεί. Ερχόμαστε για να αναδείξουμε τις δεξιότητες των πολιτών, να ενώσουμε δυνάμεις και να εμπνεύσουμε το όραμα και το πολιτικό αφήγημα του νέου προοδευτικού και μεταρρυθμιστικού φορέα.

Ερχόμαστε να ενώσουμε κόμματα και όχι να διαλύσουμε κόμματα και τρέφοντας τον δέοντα σεβασμό στους πυλώνες του δημοκρατικού τόξου, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, όπως επίσης και στην ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία με τους οποίους συνεργαζόμαστε στα πλαίσια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δηλώνουμε παρόντες και έτοιμοι.

Διακηρύσσουμε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η παράταξη όλων των Δημοκρατών ανεξαρτήτως ιδεολογικού αποτυπώματος ή κομματικού παρελθόντος.

Θεωρώ υποχρέωσή μου να δηλώσω απερίφραστα, πως σέβομαι απόλυτα όλους τους συνυποψηφίους μου σε αυτή την πολιτική αναμέτρηση και πως δεν καλούμε τους πολίτες να επιλέξουν ανάμεσα σε περισσότερο ή λιγότερο ικανούς, αλλά να κρίνουν τα επιχειρήματα, τις προτάσεις, το πολιτικό υπόβαθρο και το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης που θα προτείνει ο καθένας μας.

Τίποτα δεν μου χαρίστηκε και τίποτα δεν ζητώ να μου χαριστεί, όπως τίποτα δεν χαρίστηκε στους Έλληνες πολίτες. Τίποτα δεν μας δόθηκε ως Χώρα είτε πολιτειακά, είτε κοινωνικά, εύκολα και τυχαία και τίποτα δεν θα μας δοθεί.

Είμαστε υποχρεωμένοι να δουλέψουμε σκληρά, να αντιδράσουμε απέναντι στην μιζέρια, να μονιάσουμε και να επιδιώξουμε με πάθος μια καλύτερη Ελλάδα. Αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος, η νέα Μεγάλη Ιδέα για την οποία καλούμαι να αγωνιστώ Εγώ, Εσείς, Όλοι μας.

Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης και του καθήκοντος. Τώρα θα κοπιάσουμε, θα δουλέψουμε, θα σχεδιάσουμε και θα πράξουμε για τον κοινό μας σκοπό. Και τότε το μέλλον όλων μας θα είναι καλύτερο, δημιουργικότερο και θα μας ανήκει δικαιωματικά.

Εκπλήξεις…

Οι υποψήφιοι, όμως, έφθασαν στους εννιά, καθώς στο γραφείο του κ. Αλιβιζάτου πήγε και δήλωσε υποψήφιος και ο πρώην πρύτανης της ΑΣΟΕ, Κώστας Γάτσιος. Ακολούθησε με τον αύξοντα αριθμό 10 ο επικοινωνιολόγος Δημήτρης Τζιώτης.

Μέχρι τα μεσάνυχτα θα έχει αποφασίσει και ο Γιώργος Παπανδρέου εκ μέρους του ΚΙΔΗΣΟ.

Η δήλωση του κ. Τζιώτη: 

Φίλες και Φίλοι,

Από το 2007, όταν έθεσα για πρώτη φορά υποψηφιότητα για την ηγεσία της προοδευτικής παράταξης, χάσαμε πολλά. Μία ολόκληρη δεκαετία. Γύρω μας, ο κόσμος αλλάζει. Δυστυχώς,τώρα που ξαναγράφεται η ιστορία, η Ελλάδα κοιμάται. Οι αλλαγές που ζούμε στις μέρες μας είναι αντίστοιχες με αυτές που συνέβαιναν κατά τη διάρκεια της γεωργικής και της βιομηχανικής επανάστασης.

Η τεχνολογία έχει αυξήσει την ταχύτητα των αλλαγών. Η παγκοσμιοποίηση διευρύνει την εμβέλειά τους. Η πολιτική, σε όλο τον κόσμο, αδυνατεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις εξελίξεις. Ο κόσμος αναζητά την Αλλαγή. Οι πολίτες ψηφίζουν για να αλλάξουν τα πράγματα. Όμως, η Αλλαγή δεν γίνεται πράξη. Αυτό που επαναλαμβάνεται είναι «μία από τα ίδια». Οι πολιτικοί που ανήκουν στο χθες υπόσχονται την Αλλαγή, αλλά δεν μπορούν και δεν θέλουν να την φέρουν.

Γιατί δεν την πιστεύουν. Δεν τους συμφέρει. Τα συντηρητικά σημερινά κόμματα και οι πολιτικοί είναι συστατικά στοιχεία του συστήματος που καταρρέει. Το κράτος της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας χρεοκόπησε.Αυτό το σύστημα εξουσίας ό,τι είχε να δώσει, το έδωσε. Κουράστηκε και μας κούρασε. Η γενιά που το κατασκεύασε υποθήκευσε τη δική μας 2 ζωή για τη δική της ευδαιμονία.

Μας κληροδοτεί για το μέλλον προοπτικές χειρότερες από το παρελθόν. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Παρέλαβε τις πιο ευνοϊκές συνθήκες από οποιαδήποτε άλλη, της δόθηκαν οι μεγαλύτερες δυνατότητες και κατέληξε να παραδίδει ένα υπαρξιακό αδιέξοδο. Ένα αξιακό κενό. Έχει πάψει να ελπίζει. Φοβάται την Αλλαγή. Αυτό το σύστημα μας φοβίζει για να συντηρηθεί. Προκειμένου να αποφύγει την Επανάσταση που έρχεται, οδηγεί τους νέους στη μετανάστευση. Στην εξορία. Έχει προσκολληθεί στην εξουσία, για την εξουσία. Χωρίς ενοχές. Και το χειρότερο είναι ότι δεν αλλάζει μυαλά.

Προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα που δημιούργησε με τις συνταγές που μάς έφτασαν έως εδώ. Για να διορθώσει τα λάθη του, κάνει ακόμα μεγαλύτερα λάθη. Η κρίση γίνεται αντιληπτή σαν να ήταν μόνο οικονομική. Ένας φοροεισπρακτικός μηχανισμός φροντίζει για την επιβίωση του συστήματος που μας οδήγησε σε αυτήν. Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί, ούτε την έξοδο από την κρίση, ούτε την αποφυγή τού ενδεχόμενου αυτή η κρίση να οδηγήσει σε μια άλλη – μεγαλύτερη– κρίση, στον φασισμό ή στον πόλεμο.

Τα παραμύθια τελείωσαν.Όσοι βολεύονται με αυτή την κατάσταση δε θέλουν την αληθινή Αλλαγή. Οι γραφειοκράτες έχουν απομυζήσει το κοινωνικό κράτος. Κρύβουν τα πραγματικά προβλήματα και αναβάλλουν την επίλυσή τους. Θέλουν να διατηρηθούν τα πράγματα όπως έχουν. Κουκουλώνουν την αλήθεια. Ο στόχος τους είναι, εάν και όταν ξεπεράσουμε την κρίση, να γυρίσουμε 3 πίσω,εκεί που ήμασταν.Όμως,αυτό το κράτος δεν χρεοκόπησε τώρα, για πρώτη φορά. Από τη σύστασή του ήταν χρεοκοπημένο. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, η παλιά Ελλάδα συνεχίζει να αναλώνεται σε μια μικροπολιτική καθημερινότητα.

Η παλιά Ελλάδα είναι εκτός τόπου και χρόνου. Πουθενά. Η Δημοκρατία εκφυλίστηκε. Το Σύνταγμα της χώρας διαμορφώθηκε από άλλες ανάγκες σε μια άλλη εποχή. Στις σημερινές συνθήκες, η Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να κυβερνηθεί. Το πολιτικό σύστημα είναι έρμαιο εξαρτήσεων και συμφερόντων. Η αυτονομία έχει καταλυθεί. Ποιος κυβερνάει αυτή τη χώρα; Όλοι φταίνε και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Το πρόβλημα βρίσκεται στη δομή του πολιτικού συστήματος.

Οι «μεταρρυθμισούλες» δεν είναι αρκετές. Το κρίσιμο ερώτημα, επομένως, είναι άλλο. Ποια Ελλάδα θέλουμε; Αυτό είναι το κεντρικό διακύβευμα. Αυτό είναι το βασικό δίλημμα. Να επιλέξουμε ποια Ελλάδα θέλουμε. Την παλιά ή τη Νέα Ελλάδα; Οι αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού είναι κυρίαρχες σε όλο τον κόσμο και οι πολιτικοί που επιλέγουμε έχουν καταντήσει την Ελλάδα επαρχία. Αυτή η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στις αξίες που γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο.

Οι προσδοκίες της ανθρωπότητας για την Ελλάδα είναι το πνευματικό της κεφάλαιο. Αυτό θα έπρεπε να είναι το 4 ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Ο Ελληνικός Λόγος είναι εξ ορισμού οικουμενικός. Αλλιώς, δεν είναι Ελληνικός. Το πρόβλημα είναι ιδεολογικό. Η αδυναμία επίλυσής του, μέσω της πολιτικής, εγκυμονεί ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους. Το κράτος δικαίου διαλύεται. Η Δημοκρατία χάνει σταδιακά την κοινωνική της νομιμοποίηση. Ο κόσμος απέχει από την πολιτική. Γιατί η πολιτική αδυνατεί να προσφέρει λύσεις. Η πολιτική κατάντησε βαρετή. Πολύ βαρετή. Αυτή η κρίση δεν είναι το Τέλος. Είναι το τέλος μιας εποχής. Δεν είναι μόνο πρόβλημα. Είναι, παράλληλα, μια νέα προοπτική.

Σήμερα,κάτι νέο γεννιέται. Αυτό που θα ζήσουμε δεν είναι μονόδρομος. Και όμως, ο κόσμος κινείται και για αυτό αλλάζει. Η ανάγκη μιας νέας Μεταπολίτευσης είναι από όλους πια αποδεκτή. Η νέα Μεταπολίτευση προϋποθέτει την αλλαγή του Πολιτεύματος. Τη διεύρυνση της Δημοκρατίας. Μια νέα αντίληψη για την Ελλάδα στον κόσμο. Η Αλλαγή που έχουμε ανάγκη, δεν μπορεί να είναι μικρή. Η Νέα Ελλάδα ξεκινά από μια νέα Μεταπολίτευση. Μεταπολίτευση σημαίνει την αλλαγή του Πολιτεύματος.

Ένα άλλο κράτος. Μια απόλυτα νέα αρχή. Ένα νέο Πολίτευμα, τη μορφή του οποίου θα ψηφίσει ο Λαός. Σε κάθε διάστασή του. Σε κάθε άρθρο του Συντάγματος. Χρειαζόμαστε ένα νέο Σύνταγμα, με πραγματική λαϊκή εντολή. Το πιο 5 Δημοκρατικό Σύνταγμα στον κόσμο. Μια άλλη Δημοκρατία. Η Νέα Ελλάδα ξεκινά με μια αληθινή Επανάσταση. Για όλα θα πρέπει να ψηφίσει ο Λαός. Όπως κατάργησε τη Μοναρχία. Η Νέα Ελλάδα δεν είναι πρόγραμμα κανενός κόμματος. Αριστερά δεν είναι το μερικό. Αριστερά είναι το όλον.

Ένα νέο όλον. Μια νέα Στρατηγική. Μια νέα κατεύθυνση για τη χώρα. Ο ριζοσπαστικός μετασχηματισμός της Πολιτείας. Τη δημιουργία της Νέας Ελλάδας θα την αποφασίσει ο Λαός και μόνο ο Λαός. Μια Επανάσταση, όπως δεν ξανάγινε ποτέ. Η Επανάσταση της Δημοκρατίας. Η πιο Δημοκρατική Επανάσταση.Για τη δημιουργία της Τέταρτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Η Νέα Ελλάδα είναι ένα κίνημα ιδανικών.

Το κίνημα των αξιών που γεννήθηκαν σ’ αυτόν τον τόπο. Η καλύτερη Ελλάδα που έχουμε μέσα μας. Ο καλύτερός μας εαυτός. Αντίπαλος μας είναι η συντήρηση.Κάθε συντήρηση. Η Νέα Ελλάδα είναι το μόνο που μπορεί να είναι: η πιο δημοκρατική χώρα στον κόσμο. Το Νέο Πασόκ δεν είναι μόνο ένα όνομα.Είναι αυτό που είμαστε.Αριστερά σημαίνει μπροστά.

Καλό Αγώνα! Δημήτρης Τζιώτης

http://www.protothema.gr