Ιράκ: Οι Κούρδοι προχωρούν σε δημοψήφισμα στις 25 Σεπτέμβρη

Ιράκ: Οι Κούρδοι προχωρούν σε δημοψήφισμα στις 25 Σεπτέμβρη

Ένα δημοψήφισμα που αναμένεται να πυροδοτήσει εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή ανακοινώθηκε την Τετάρτη, καθώς οι πολίτες του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν αναμένεται να ψηφίσουν για την ανεξαρτησία της περιοχής τους από το Ιράκ και την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους στις 25 Σεπτεμβρίου. 

Την ανακοίνωση έκανε με μήνυμά του στο twitter ο βοηθός του προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούν Μπαρζανί, Χεμίν Χαουράμι, που ανέφερε «Μεγάλα νέα. Δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν για ανεξαρτησία στις 25/9/2017».

Η απόφαση ήταν αποτέλεσμα της συμφωνίας κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων και πολιτικών κομμάτων στην αυτόνομη κουρδική περιφέρεια του Ιράκ, με την ψηφοφορία να αναμένεται να διεξαχθεί στις τρεις περιοχές που απαρτίζουν την περιοχή εντός των συνόρων του Ιράκ.

Σύμφωνα με το Kurdistan24, σε κοινή δήλωση που δημοσίευτηκε μετά τη συνάντηση, τα πολιτικά κόμματα που συμμετείχαν συμφώνησαν σε τέσσερα κύρια σημεία, στα οποία περιλαμβανόταν, εκτός του δημοψηφίσματος, και τα «αμφισβητούμενα εδάφη» μεταξύ της κυβέρνησης της Ιρακινής κυβέρνησης και του Κουρδιστάν. «Τα πολιτικά κόμματα θα αγωνιστούν για την επανεργοποίηση του κοινοβουλίου και την επίλυση των πολιτικών ζητημάτων για τη δημιουργία εθνικής συναίνεσης» ανέφερε η ανακοίνωση.

Κατά τη συνάντηση, συμφωνήθηκε επίσης η διεξαγωγή κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών στις 6 Νοεμβρίου 2017. Παράλληλα, αποφάσισαν τη δημιουργία μίας επιτροπής «υψηλού επιπέδου» για το δημοψήφισμα, που θα εποπτεύεται από τον πρόεδρο Μπαρζανί, που κάλεσε τα κόμματα να επιλέξουν αντιπροσώπους για την επιτροπή έως τις 12 Ιουνίου.

Από τη συνάντηση απουσίαζαν το κίνημα «Αλλαγή» (Goran Movement) καθώς και η «Ισλαμική ομάδα» του Ιρακινού Κουρδιστάν που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, καθώς, όπως αναφέρεται, τόνισαν πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου και την επανεργοποίηση του κοινοβουλίου του Κουρδιστάν προτού συζητηθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Ακόμη, ο πρόεδρος Μ. Μπαρζανί με μήνυμά του στο twitter επιβεβαίωσε τις αποφάσεις, καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν για το μέλλον του Κουρδιστάν τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται πάντως πως από τον περασμένο Απρίλιο, ο ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος Χόσνιερ Ζεμπαρι δήλωνε στο Reuters πως πιθανό «ναι» στο δημοψήφισμα δεν θα σημαίνει άμεσα ανεξαρτησία του Κουρδιστάν. Αντ’ αυτού, αντέτεινε πως θα βοηθήσει τους Κούρδους να πιέσουν από «καλύτερη διαπραγματευτική θέση» για την αυτοδιάθεσή τους, μόλις το ηττημένο «Ισλαμικό Κράτος» νικηθεί στο Ιράκ. Υπενθυμίζεται πως οι Κούρδοι Πεσμεργκα έλαβαν πριν από λίγες εβδομάδες το «πράσινο φως» για την υποστήριξή τους από τις ΗΠΑ, στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών.

Όπως αναφέρει το BBC, από την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ δεν υπήρξε κάποια άμεση αντίδραση, ωστόσο σημειώνεται πως έχει ήδη καλέσει τους Κούρδους να μην πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα. Επίσης, στο δημοψήφισμα έχουν αντιταχθεί το γειτονικό Ιράν, η Τουρκία, η Συρία, καθώς και οι ΗΠΑ.

πηγή: e-erevna.gr