Καταλονία: ώρα μηδέν, με φόντο το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Καταλονία: ώρα μηδέν, με φόντο το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Στο «κόκκινο» βρίσκεται το πολιτικό θερμόμετρο στην Ισπανία, με τα λεπτά να μετρούν αντίστροφα για να ανοίξουν οι κάλπες για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Αν και η κυβέρνηση της Μαδρίτης το χαρακτηρίζει παράνομο, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να επιτρέψει την πραγματοποίησή του, οι Καταλανοί δηλώνουν αποφασισμένοι να στήσουν τις κάλπες και να ψηφίσουν για το αν θα εξακολουθήσουν να είναι κομμάτι της Ισπανίας.

Μάλιστα πολλοί από αυτούς κατασκήνωσαν έξω από σχολεία στην διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να εμποδίσουν την τοπική αστυνομία να προχωρήσει στην εκκένωση και το κλείσιμο των σχολείων που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα. Σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση 163 σχολεία που θα είναι εκλογικά τμήματα έχουν καταληφθεί από οικογένειες, ενώ η αστυνομία έχει αποκλείσει 1.300 από τα 2.315 σχολεία που θα λειτουργούσαν ως εκλογικά τμήματα στην Καταλονία.

Πάντως, σχετική διαταγή προβλέπει την εκκένωση των σχολείων μέχρι τις 06:00 το πρωί της Κυριακής, πριν την προγραμματισμένη έναρξη της ψηφοφορίας στις 09:00 τοπική ώρα.

2017 09 30T130528Z 544014303 RC19E53CA1F0 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA
Πηγή:REUTERS/Eloy Alonso

Το προγραμματισμένο για την 1η Οκτωβρίου δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, έχει διχάσει την Ισπανία, όπου τους τελευταίους μήνες γίνονται ογκώδεις διαδηλώσεις, από υποστηρικτές και μη, συλλήψεις, αντεγκλήσεις, ενώ δεν λείπει και η βία, με την κυβέρνηση της Μαδρίτης να προχωρά ακόμη και σε επιδρομές για την κατάσχεση εκλογικού υλικού και στην καταστολή διαδηλώσεων από υπερμάχους της ανεξαρτησίας, οι οποίοι με τη σειρά τους καταγγέλλουν την κυβέρνηση για ολοκληρωτισμό.

2017 09 30T160527Z 420990467 RC1AFF0F63C0 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA
Πηγή:REUTERS/Susana Vera

Μόλις μία μέρα πριν, ο Ισπανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο διεμήνυσε πως το δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για την Κυριακή στην Καταλονία με ερώτημα την ανεξαρτησία της από την Ισπανία δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

«Επιμένω ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου», δήλωσε ο Μενέντεθ ντε Βίγο, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης πως η ψηφοφορία είναι παράνομη,θέση που ταυτίζεται και με την δικαστική απόφαση που έκρινε αντισυνταγματική τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Στον αντίποδα, περίπου 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Κάρλες Πουτζεμόντ, του προέδρου αυτής της επαρχίας της βορειοανατολικής Ισπανίας και ηγέτη των αυτονομιστών, βροντοφωνάζοντας «Votarem» (θα ψηφίσουμε στα καταλανικά).

Η αντιπαράθεση της Μαδρίτης με τους αυτονομιστές της Καταλονίας είναι μια από τις χειρότερες κρίσεις που έχει περάσει η Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1975 και το θάνατο του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο.

2017 09 30T124223Z 1173996868 RC16F482E370 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA
Πηγή:REUTERS/Eloy Alonso

Η Μαδρίτη έχει αυξήσει τα νομικά μέτρα και τις επιχειρήσεις της αστυνομίας τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας τις διαδηλώσεις των αυτονομιστών, ενώ έχει ενισχύσει με  περίπου 10.000 άνδρες τις δυνάμεις ασφαλείας εκεί.

Παρά τις απειλές για κυρώσεις, τα πρόστιμα, τις έρευνες και τις απαγγελίες κατηγοριών, οι αυτονομιστές προχωρούν με το δημοψήφισμα παρότι η επαρχία των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων είναι βαθιά διχασμένη. Κι αυτό διότι υπάρχουν και οι φωνές που υποστηρίζουν πως μια ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση θα είχε τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο, ενώ θα μπορούσε να δημιουργήσει εύφορο έδαφος και για περαιτέρω αποσχιστικές δράσεις.

Η Καταλονία απολαμβάνει ήδη μεγαλύτερη αυτονομία σε σχέση με άλλες περιφέρειες της Ισπανίας, διαθέτοντας τη δική της αστυνομία, αλλά και δικό της εκπαιδευτικό σύστημα.

Οικονομικά, πρόκειται για μια πλούσια περιοχή η οποία συμβάλει με 20% στο ισπανικό ΑΕΠ, με την Βαρκελώνη να είναι υποχρεωμένη να παρέχει κάθε χρόνο ένα υψηλό ποσό στην κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, προκειμένου να διατίθεται σε πιο φτωχές περιφέρειες. Πολλοί Καταλανοί θεωρούν ότι η περιοχή τους λαμβάνει από τη Μαδρίτη πολύ λιγότερα χρήματα από όσα διακαιούται για έργα υποδομής, όπως σιδηροδρομικές γραμμές και αεροδρόμια.

Πηγή: cnn.gr