Σκουρλέτης – Βορίδης διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση

Σκουρλέτης – Βορίδης διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση

Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 έφερε κόντρα μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη και του τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτή Αττικής, κ. Μάκη Βορίδη την πρώτη μέρα των εργασιών του 5ου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

 

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε την απλή αναλογική «γνήσια έκφραση των λαϊκών συσχετισμών που επηρεάζει και θεμελιώνει τις ίδιες τις αποφάσεις». Παράλληλα υποστήριξε ότι το εκλογικό αυτό σύστημα θα ευνοήσει συνεργασίες αλλά και την είσοδο νέων δυνάμεων στην αυτοδιοίκηση.

Ζήτησε πάντως από τους εκπροσώπους τόσο της περιφερειακής όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης να συζητήσει μαζί τους «τις δικλείδες εφαρμογής» του συστήματος αυτού.

Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης επικαλέστηκε τα όσα είπε ο κ. Σκουρλέτης περί δικλείδων ασφαλείας: «Ή η απλή αναλογική είναι καλό πράγμα και δεν χρειάζεται καμία δικλείδα ασφαλείας ή δεν είναι οπότε δεν χρειάζεται να ανοίξουμε αυτή την ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα ο κ. Βορίδης είπε: «Κύριοι, μην ανησυχείτε, όσα σας είπε ο υπουργός νωρίτερα, δεν θα εφαρμοστούν, καθώς θα έχουν προηγηθεί εθνικές εκλογές και εμείς δεν θα τα εφαρμόσουμε…». Σχολιάζοντας το θέμα της απλής αναλογικής στις Περιφέρειες τόνισε: «Ο υπουργός είπε πριν για συζήτηση και για δικλείδες ασφαλείας πάνω στην απλή αναλογική. Όταν μιλάς για απλή αναλογική ή την θέλεις ή όχι. Το να κάνεις λόγο για δικλείδες ασφαλείας είναι από μόνο του υπονόμευση της διαδικασίας…».

Ακόμη ο κ. Βορίδης τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης δομών και προσωπικού της Αυτοδιοίκησης , την ανάληψη από την Αυτοδιοίκησης της αρμοδιότητας της πρωτοβάθμιας υγείας με την εκχώρηση των απαραίτητων πόρων.

Ο κ. Βορίδης ζήτησε ακόμη ένα σχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς στην Αυτοδιοίκηση, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς, ότι το φαινόμενο «ανθεί» και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ της εκχώρησης φορολογικών αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση.