Το Σκοπιανό ανοίγει νέα εκλογικά σενάρια για το 2018

Το Σκοπιανό ανοίγει νέα εκλογικά σενάρια για το 2018

Της Νίκης Ζορμπά

Ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει ( και κατά αρμόδιες πηγές, το εννοεί απολύτως), πως το 2018 δεν πρόκειται να είναι μια εκλογική χρονιά.

Οι κάλπες, θα στηθούν τον Σεπτέμβριο του 2019, λέει ο πρωθυπουργός, ο οποίος ουδένα λόγο βρίσκει να προσφύγει σε πρόωρες πριν από τη λήξη της κυβερνητικής θητείας.

Οι παροχές του τελευταίου μήνα δια του κοινωνικού μερίσματος και των έκτακτων εφάπαξ ενισχύσεων, φούντωσαν ξανά τις ασκήσεις επί χάρτου περί εκλογών, αλλά – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- όσοι είδαν σχεδιασμό για κάλπες πίσω από τις εν λόγω πρωτοβουλίες, δεν διαβάζουν καθόλου σωστά τον πρωθυπουργικό σχεδιασμό.

Όπερ σημαίνει, ότι το κοινωνικό μέρισμα και λοιπές παροχές που θα ακολουθήσουν ( ανάλογα και με την πορεία των δημοσιονομικών) και στο νέο έτος, πολιτική στόχευση έχουν να «γυρίσουν» το δημοσκοπικό παιχνίδι, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει την παγιωμένη εδώ και μήνες «ψαλίδα» με τη Ν.Δ.

Δεν είναι λίγοι άλλωστε στο κυβερνητικό επιτελείο που πραγματικά εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ … δεν έχει πει ακόμη την τελευταία δημοσκοπική του κουβέντα και είναι απολύτως πιθανό με την έξοδο από το μνημόνιο και την … έκρηξη των επενδύσεων και της ανάπτυξης που είναι ante portas (sic), να βρεθεί σε απόσταση δημοσκοπικής αναπνοής από την παγίως προπορευόμενη Ν.Δ.

Αυτό είναι το βασικό πλάνο με το οποίο εργάζονται στο Μαξίμου αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ανασχεδιασμό της τελευταίας στιγμής από τον κ. Τσίπρα, εάν το απαιτήσουν οι περιστάσεις.

Παραλλήλως, άλλωστε, είναι ακόμα ανοιχτό το τι ακριβώς θα γίνει με τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και πώς θα αποφασίσει το Ταμείο να πορευτεί εφεξής. Και από αυτή την εξέλιξη κρίνεται σειρά κυοφορούμενων πολιτικών κινήσεων από κυβερνητικής πλευράς. Είναι γνωστό άλλωστε, ήδη από τον Νοέμβριο, ότι το Μαξίμου ψηλαφίζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την ακύρωση των μέτρων που έχει ψηφίσει κατ απαίτηση του ΔΝΤ για το 2019 ή/και το 2020, στην περίπτωση που το Ταμείο «αποχαιρετίσει» την Ελλάδα.

Καθαρή έξοδος

Η περιβόητη «καθαρή έξοδος» από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 την οποία διατρανώνει η Κυβέρνηση έχει γινει ήδη στόχος αποδόμησης από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η Ν.Δ με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους, στέλνει το μήνυμα πως τα περί καθαρής εξόδου από το πρόγραμμα είναι φενάκη και εκτιμά ότι ο σχεδιασμός αυτός δεν πρόκειται να «βγει» στον κ. Τσίπρα, αναγκάζοντάς τον να προσφύγει το Φθινόπωρο του 2018, σε κάλπες.

Εξ’ ού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «σάλπισε» εκλογικό συναγερμό από το 11ο Συνέδριο της Ν.Δ, θέτοντας το κόμμα σε διαρκή εκλογική ετοιμότητα, αρχής γενομένης από τον ίδιο: Αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα μπαράζ περιοδειών «οργώνοντας» την Επικράτεια.

Σκοπιανό και ΑΝΕΛ

Στο μεταξύ, έχουν αρχίσει ήδη να «τρέχουν» οι εξελίξεις, σε επίπεδο προθέσεων τουλάχιστον προς το παρόν, για την χρονίζουσα επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος με τη Fyrom.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων υπό τη νέα ηγεσία της διαφαίνεται πιο συνεργάσιμη από τον εθνικιστή Γκρουέφσκι, ενώ και οι ΗΠΑ, προωθούν ιδιαιτέρως ενεργά την επίλυση της εκκρεμότητας ώστε να ενταχθούν οι γείτονες στο ΝΑΤΟ.

Παρότι ακόμη το θέμα βρίσκεται στα σπάργανα ( δεν υπάρχει καν επίσημη πρόταση για όνομα) και οι εξελίξεις τοποθετούνται υπό τον Νίμιτς, για το προσεχές καλοκαίρι, έχει πάρει φωτιά το πολιτικό σκηνικό, μεταξύ Κυβέρνησης- ΑΝΕΛ- ΝΔ.

Ο εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει με καμία ονομασία που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» και η κυβέρνηση απαντά: κανένα πρόβλημα, θα το περάσουμε με κοινοβουλευτική και όχι κυβερνητική πλειοψηφία.

Η Ν.Δ αστραπιαία διαμήνυσε: Εάν δεν τα βρείτε μεταξύ σας, εμάς να μας ξεχάσετε ακόμη και αν συμφωνούμε με την πρόταση που θα διατυπωθεί.

Σύμφωνα με το Μοσχάτο άλλωστε, και αυτό το πεδίο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επίσπευση πολιτικών εξελίξεων υπαγορεύοντας στον κ. Τσίπρα την ανάγκη προσφυγής σε κάλπες εντός του έτους.

Νωρίτερα πάντως, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε μεταξύ άλλων για το ονοματολογικό πως:» Ο κ. Καμμένος είχε μια έντιμη στάση με δεδομένη τη διαφορετική πολιτική του καταγωγή. Δήλωσε πως έχει μεν επιφυλάξεις αλλά πως θα σεβαστεί όποια απόφαση αν υπάρχει ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση για αυτή. Η ΝΔ ξεχνάει την ίδια την ιστορία της. Έπαιξε τεράστιο ρόλο με τη στάση της το 1992 για τη μη επίλυση του ζητήματος αλλά και για να παραμένει εκκρεμές το ζήτημα επί 25 χρόνια. Τότε αν θυμάστε η ίδια σαν κόμμα είχε 2 στάσεις στο ζήτημα ενώ θυμάστε τι ακριβώς είχε γίνει στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών το 1992″.

Πυρ εναντίον της Κυβέρνησης για τη «διπλή» στάση της και τη διαφωνία Καμμένου, άνοιξε με άρθρο του και ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας για «θεσμικό παραλογισμό» και εγκαλώντας την Κυβέρνηση ότι: «Ζητά από την αντιπολίτευση να επιδείξει εθνική υπευθυνότητα, ενώ η ίδια επιδεικνύει προκλητική και πρωτοφανή εθνική και συνταγματική ανευθυνότητα».

Πηγή: capital.gr