Ελληνικές βουλευτικές εκλογές Ιανουαρίου 2015

Ελληνικές βουλευτικές εκλογές Ιανουαρίου 2015

Οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ήταν πρόωρες εκλογές που διενήργησε η Κυβέρνηση Σαμαρά και οι οποίες προκλήθηκαν από την αδυναμία εκλογής προέδρου της δημοκρατίας από τη Βουλή των Ελλήνων. Ο μοναδικός υποψήφιος, Σταύρος Δήμας, ο οποίος στηρίχτηκε από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές, δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 180 ψήφων για εκλογή του στην τρίτη ψηφοφορία που έγινε στις 29 Δεκεμβρίου 2014 και έτσι, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, η Βουλή διαλύθηκε και προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 25 Ιανουαρίου 2015.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα κέρδισε τη νίκη στις εκλογές, και μετά από συνεννόηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αρχηγό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, συμφωνήθηκε η δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού αποτελούμενη από τα δύο κόμματα. Μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχηματίστηκε η πρώτη Κυβέρνηση Τσίπρα. Η νέα Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές συνήλθε στις 5 Φεβρουαρίου. Για πρώτη φορά η πλειοψηφία των βουλευτών ορκίστηκε με πολιτικό όρκο. Την επομένη εκλέχτηκε πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Κόμματα που συμμετείχαν

Για τις εκλογές κατέθεσαν δηλώσεις συμμετοχής στον Άρειο Πάγο 21 κόμματα, τέσσερις συνασπισμοί κομμάτων και ένας συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων.

Ωστόσο, στις 15 Ιανουαρίου 2015, ο Άρειος Πάγος, αποφάσισε ότι συνολικά 18 κόμματα και τέσσερις συνασπισμοί κομμάτων πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την συμμετοχή τους στις επικείμενες εκλογές. Συγκεκριμένα, απορρίφθηκαν το Κόμμα Φιλελευθέρων (Εμμ. Καλλιγιάννης), η Εθνική Ελπίδα (Γεώργ. Παπαδόπουλος), το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας – Δημοβούλιο Πολιτών (Γ.Κόκκας) και ο Συνδυασμός Ανεξάρτητων Υποψηφίων «Αξιοπρέπεια» (Δ. Κλαπάκης).

Σε κάποιες περιπτώσεις αποφασίστηκε η κοινή κάθοδος κομμάτων σαν συνασπισμοί ή με μορφές εκλογικής συνεργασίας και υποστήριξης:

  • Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατέρχονται οι Οικολόγοι Πράσινοι, που έχουν και συμμετοχή σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, η Κοινωνία Πρώτα, οι κινήσεις Πράττω, και Αριστερή Προοπτική.
  • Το Ποτάμι υποστήριξαν η Δράση, η κίνηση Ευρώπη-Οικολογία, καθώς και οι Μεταρρυθμιστές για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη.
  • Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συμμετείχαν σε συνασπισμό κομμάτων με την Εθνική Πατριωτική Συμμαχία, το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας, το ΛΕΥΚΟ, την Πυρίκαυστο Ελλάδα και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ανατροπής.
  • Εκλογική συνεργασία αποφάσισαν η ΔΗΜΑΡ και οι Πράσινοι.
  • Εκλογικό συνασπισμό έκαναν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση—ΜΑΡΣ
  • Κοινή εκλογική κάθοδο αποφάσισαν και το ΚΚΕ (μ-λ) με το Μ-Λ ΚΚΕ.

Aποτελέσματα

Έγκυρα 6.181.274 97.64 -1.37
Άκυρα 114.703 1.81 +1.23
Λευκά 34.809 0.55 +0.14
Ψήφισαν 6.330.786 63.87 +1.38
Αποχή 3.580.709 35.13 -1.38
Εγγεγραμμένοι 9.911.495