Τα ρεκόρ και τα ευτράπελα των δημοτικών εκλογών του 2014

Τα ρεκόρ και τα ευτράπελα των δημοτικών εκλογών του 2014

Στις δημοτικές εκλογές του 2014 σημειώθηκαν αρκετά αξιοσημείωτα ρεκόρ. Ξεχωρίζει η περίπτωση του Πέτρου Ανδρεάκου, υποψήφιου δημάρχου στον Δήμο Ανατολικής Μάνης ο οποίος κατάφερε να επικρατήσει με ποσοστό 93,21%, έναντι του αντιπάλου του Δημήτρη Συκούτρη που συγκέντρωσε ποσοστό 6,79%. Πιθανότατα πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που συγκέντρωσε δήμαρχος στις εκλογές του 2014. Η διαφορά των δύο συνδυασμών σε ψήφους, είναι περίπου 8.100 (8.772 – 639).

Βέβαια το υψηλότερο ποσοστό συγκέντρωσε ο Θεόδωρος Μπαμπαλής καθώς ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για το δήμο Αγράφων. Ο κ. Μπαμπαλής έλαβε ποσοστό 100% με 5.535 ψήφους. Ωστόσο, η αποχή στο δήμο άγγιξε το 52,61%.

Αξιοσημείωτη είναι η εκλογή της  πρώτης γυναίκας δημάρχου της Γαύδου. Η ακτιβίστρια, κεραμοποιός, μόνιμη κάτοικος του νησιού μόλις από το 2006, Γκέλυ Καλλινίκου, αναδείχθηκε Δήμαρχος Γαύδου με 5 ψήφους διαφορά από την αντίπαλό της, Σοφία Τσιριντάνη. Συγκεκριμένα, η Καλλινίκου έλαβε 71 ψήψους και με ποσοστό 51,82% κέρδισε το δήμο. H Καλλίνικου με συμμετοχή σε κοινωνικά κινήματα της πόλης των Χανίων από τα μαθητικά  και σε ομάδες αλληλεγγύης που δραστηριοποιούνται σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πολιτικά θέματα, από τα μαθητικά της ήδη χρόνια, έχει εργαστεί ως ορειβατικός οδηγός, αλλά και στο τμήμα δημοσίων σχέσεων τουριστικών γραφείων, ενώ από το 1995 και μετά ασχολείται με την κεραμεική, διδάσκοντας την τέχνη σε παιδιά και δημιουργώντας τη δική της επιχείρηση κεραμοποιείας στη Γαύδο. Η δήμαρχος μετακόμισε στη Γαύδο το 2006 και αμέσως ξεκίνησε την προσπάθεια ανάδειξης του βαθιά κρυμμένου πολιτιστικού πλούτου του νησιού. Από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε ενεργά με το δήμο, βάζοντας υποψηφιότητα και σε περασμένες δημοτικές εκλογές.

Η νεότερη δήμαρχος της χώρας είναι η 27χρονη Μαρία Κακαλή στο δήμο του Αη Στράτη. Η νεαρή επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Αρχή» έλαβε ποσοστό 58,70% και 145 ψήφους έναντι του μοναδικού αντιπάλου της τον επικεφαλή του συνδυασμού «Ο Αη Στράτης μπροστά» Αγαπητό Ζέρβα που έλαβε ποσοστό 41,30% και 102 ψήφους. Η 27χρονη έχει μεγαλώσει στον Αη Στράτη και ήταν άριστη μαθήτρια.Μάλιστα στην Α’ Λυκείου βραβεύτηκε από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο ως «Άριστη» ενώ σπούδασε στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστήμιου Πατρών. Δεν εγκατέλειψε το νησί της όμως, μετά τις σπουδές επέστρεψε εκεί, όπου και ζει με την οικογένεια της, τον άντρα της και τον γιο της.

Τα ευτράπελα των εκλογών

Στις εκλογές βέβαια σημειώθηκαν και πολλά ευτράπελα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ουρανούπολη Χαλκιδικής όπου προσπάθησαν να αλλάξουν τα ψηφοδέλτια ηλικιωμένων, ενώ στα Σήμαντρα καθυστέρησε 3 ώρες η εκλογική διαδικασίας καθώς ο δικαστικός επιμελητής δεν έβγαλε τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ από τον σάκο.

Επίσης ένας  υποψήφιος δήμαρχος στην πόλη των Σερρών έγραψε λάθος το όνομά του στο ψηφοδέλτιο με αποτέλεσμα να ακυρωθεί ο συνδυασμός του. Ο υποψήφιος έγραψε πρώτο το όνομά και μετά το επίθετο κάτι που δεν προβλέπεται με αποτέλεσμα το ψηφοδέλτιο να θεωρηθεί άκυρο.

Στο δήμο Τεγέας, σύμφωνα με το flashnews.gr, ένας ψηφοφόρος βουτύρωσε το ψηφοδέλτιο. Όταν η εφορευτική επιτροπή αντελήφθη ότι μέσα στην κάλπη υπήρχε κάποιο ψηφοδέλτιο με βούτυρο, κίνησαν τις νόμιμες διαδικασίες ώστε να ανοίξει η κάλπη και να αφαιρεθεί, έτσι ώστε να μην καταστραφούν και τα υπόλοιπα.

Στο Ωραιόκαστρο ένα ψηφοφόρος αντί να ψηφίσει έγραψε ένα σημείωμα διαμαρτυρίας. Δημοσιεύουμε το σημείωμα που έγραψε ο ψηφοφόρος σύμφωνα με το oraiokastro24.gr

Οι διάσημοι που πάτωσαν

Αρκετοί διάσημοι πάτωσαν στις δημοτικές εκλογές.

Η Άντζελα Γκερέκου έμεινε εκτός της δεύτερης Κυριακής για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, συγκεντρώνοντας ποσοστό 14,48%.

Εκτός του δεύτερου γύρου για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Λίλα Καφαντάρη που συγκέντρωσε ποσοστό 8,02%.

Ανάλογη εικόνα και για τον Παύλο Χαϊκάλη που συγκέντρωσε ποσοστό 7,15% για την περιφέρεια Αττικής την επόμενη Κυριακή.

Ο Τέρενς Κουίκ  συγκέντρωσε 8,26% για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

πηγή: voria.gr