Κουτσούμπας: Νέα, ασήκωτα μέτρα 4 δισεκατομμυρίων ευρώ

Κουτσούμπας: Νέα, ασήκωτα μέτρα 4 δισεκατομμυρίων ευρώ

Η νέα «αντιλαϊκή συμφωνία που αποτελεί ένα νέο μνημόνιο, έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, έχει τη σφραγίδα του κεφαλαίου», υπογράμμισε από την Πτολεμαΐδα ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

 –

Αποτυπώνοντας την κατάσταση που, κατά τον ίδιο, βιώνουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και απαντώντας στα «αστικά επιτελεία που αναπαράγουν ότι είναι μια συμφωνία που ‘βάζει τέλος στην αβεβαιότητα’», είπε ότι αυτή η κατάσταση «δεν είναι μόνο αβεβαιότητα. Είναι η βαρβαρότητα ενός συστήματος που για να βγει από την κρίση φορτώνει τα βάρη στην εργατική τάξη, στο λαό».

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ακόμη ότι με τη συμφωνία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φορτώνει στον λαό «νέα ασήκωτα βάρη 4 δισεκατομμυρίων», και αναφέρθηκε αναλυτικά στις περικοπές «500 εκατομμυρίων ευρώ φέτος και όχι το 2019 και το 2020» σε οικογενειακά επιδόματα, επιδόματα ανεργίας, επιδόματα θέρμανσης, στην χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, καθώς και στη νέα μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων και στη νέα μείωση του αφορολόγητου.

Σημείωσε την επιβάρυνση που θα δεχθούν οι εργατοϋπάλληλοι και οι αυτοαπασχολούμενοι στο εμπόριο από την παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς με την ουσιαστικά κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, καθώς και την επιβάρυνση της εργατικής – λαϊκής οικογένειας και των εργαζομένων της ΔΕΗ από την παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με πώληση του 30-40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς και την πώληση του 17% του μετοχικού κεφαλαίου που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Σε ό,τι αφορά την ρύθμιση του χρέους που επιδιώκει η κυβέρνηση, σημείωσε καταρχήν ότι αυτό δεν το δημιούργησε ο λαός, «αλλά μόνο το ζεστό κρατικό χρήμα που χάριζαν στο κεφάλαιο όλα τα προηγούμενα χρόνια», προσθέτοντας, «οι όμιλοι θα κερδίσουν και τώρα που θα βάλουν ξανά στην τσέπη τους αυτό το ζεστό κρατικό χρήμα που η κυβέρνηση θέλει να εξοικονομήσει από την όποια ρύθμιση τους χρέους», ενώ «ο λαός θα συνεχίζει να ματώνει για την αποπληρωμή του, για να πιάνονται οι στόχοι, τα νούμερα, τα πλεονάσματα».

πηγή: ΑΜΠΕ