Μήνυμα της βουλευτού του ΚΚΕ, Διαμάτως Μανωλάκου, για την γιορτή της Μητέρας

Μήνυμα της βουλευτού του ΚΚΕ, Διαμάτως Μανωλάκου, για την γιορτή της Μητέρας

Το μήνυμα του ΚΚΕ στην εργαζόμενη, αλλά και την άνεργη, μητέρα, με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα, είναι κάλεσμα οργάνωσης, αγώνα για τη ζωή που αξίζει στην εργατική τάξη, το λαό και τα παιδιά τους. Γιατί σήμερα υπάρχουν δυνατότητες η γυναίκα να συνδυάζει αρμονικά την εργασία με τη μητρότητα. Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας κάνουν αναγκαία και ρεαλιστική τη συνολική μείωση του γενικού εργάσιμου χρόνου, εξασφαλίζοντας, σε όλες και όλους, μόνιμη και σταθερή δουλειά, με ταυτόχρονη αύξηση των μισθών, τη βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και ζωής. Ταυτόχρονα, όμως, χρειάζονται αποκλειστικά κρατικές, δωρεάν παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες παιδείας, υγείας, πρόνοιας, με έμφαση στις ιδιαίτερες βιολογικές ανάγκες της γυναίκας, λόγω του ρόλου της στην αναπαραγωγική διαδικασία, σε κάθε ηλικιακή περίοδο της ζωής της. Πρέπει να εξασφαλίζονται στην πράξη η κοινωνική προστασία της μητρότητας και οι δυνατότητες για τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου της σε όλα τα πεδία των ενδιαφερόντων της και της δράσης της, των σχέσεών της και με το παιδί.

Όμως, στη σύγχρονη εκμεταλλευτική κοινωνία η μητρότητα αποτελεί κόστος για την εργοδοσία και το κράτος, οι εργατικές-λαϊκές ανάγκες τσακίζονται στις μυλόπετρες του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, του μέγιστου καπιταλιστικού κέρδους. Οι απολύσεις εγκύων, η καταστρατήγηση των μέτρων προστασίας της μητρότητας, η εμπορευματοποίηση της Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, η περικοπή του επιδόματος τοκετού για όσες γυναίκες γεννούν σε νοσοκομεία, αποτελούν τη σκληρή πραγματικότητα για την εργαζόμενη μητέρα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τα λεγόμενα «αντίμετρα» για την προσχολική αγωγή, τα επιδόματα παιδιών, προσπαθεί να κρύψει τη ζωή-λάστιχο, κατά την οποία η μητρότητα βαραίνει κυρίως τους ώμους της γυναίκας, με κίνδυνο να λυγίζει κάτω από το διπλό βάρος της δουλειάς στο χώρο εργασίας και στο νοικοκυριό.

Η μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων και άνεργων μητέρων στο εργατικό, λαϊκό κίνημα με πυξίδα τις σύγχρονες, λαϊκές ανάγκες μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στη λαϊκή πάλη για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, πολέμους, προσφυγιά.

Μανωλάκου Διαμάντω

Μέλος της ΚΕ & Βουλευτής του ΚΚΕ