Τα επεισόδια που σημάδεψαν την ιστορία της Βουλής

Τα επεισόδια που σημάδεψαν την ιστορία της Βουλής

 

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Θα γίνουμε Ουκρανία, Κορέα ή μήπως Σκόπια; Θα μετατραπεί το ελληνικό κοινοβούλιο σε αρένα με καβγάδες, ξύλο, ύβρεις και… τραυματίες; Μπορεί να ακολουθήσει και η Ελλάδα το παράδειγμα της γειτονικής Τουρκίας, όπου οι ξυλοδαρμοί βουλευτών είναι σύνηθες φαινόμενο ή μήπως θα πάμε σε πιο ακραίες καταστάσεις με «εισβολή» πολιτών μέσα στη Βουλή;

Πολλά θα μπορούσαν να συμβούν στη Μνημονιακή Ελλάδα, ειδικά μετά τα τελευταία γεγονότα και το νέο προκλητικό σόου του… Τάγματος Εφόδου της Χρυσής Αυγής. Η βίαιη απώθηση του βουλευτή της ΝΔ, Νίκου Δένδια και οι απαράδεκτες ύβρεις και οι τραμπούκικες συμπεριφορές των Χρυσαυγιτών βουλευτών με πρωτοστατούντα τον Ηλία Κασιδιάρη είναι ακόμη μια σελίδα στο βιβλίο του ευτελισμού του «ναού της Δημοκρατίας» που ειδικά τα τελευταία χρόνια δέχεται απανωτά χτυπήματα.

Στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής το σύνολο του πολιτικού συστήματος το γνώριζε, περιμένει ότι θα γίνουν και χειρότερα. Από το χαστούκι του Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη, μέχρι τις ουκ ολίγες φορές που οι Χρυσαυγίτες προκάλεσαν επεισόδια στην αίθουσα της Βουλής. Και δυστυχώς έκαναν όλοι τα στραβά μάτια.

Η πολιτική βία κλιμακώθηκε στα μνημονιακά χρόνια, ειδικά την περίοδο 2010 – 2014, όταν η οργή του κόσμου έξω από το Κοινοβούλιο μπήκε και μέσα. Με πρωτοφανείς ύβρεις και απειλές για λιντσαρίσματα, οι οποίες πάντως δεν είχαν φτάσει στο σημείο να χειροδικήσει κάποιος βουλευτής έναντι συναδέλφου του.

Κάτι που, όμως, στο παρελθόν είχε συμβεί. Υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά επεισόδια που έμειναν αξέχαστες στη σύγχρονη πολιτική ιστορία. Από τα απίστευτης έντασης σκηνικά στα χρόνια της Αποστασίας, μέχρι την επίθεση Κεδίκογλου στον βουλευτή Κόρακα ή την κλοπή της κάλπης από τον Καλογιάννη που καταγράφεται πλέον ως «Καλπογιάννης».

Τα πρώτα επεισόδια
Ηταν Απρίλιος του 1966 και η Ελλάδα «έβραζε». Η πολιτική συνεννόηση ήταν στο ναδίρ, η «Αποστασία» είχε στιγματίσει τη χώρα και η Βουλή αδυνατούσε να συμπεριφερθεί ως Κοινοβούλιο μιας σύγχρονης αστικής δημοκρατίας. Οι βουλευτές ετοιμάζονταν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Στεφανόπουλου, όμως οι συγκρούσεις που ξεκίνησαν προκάλεσαν την παρέμβαση των αστυνομικών της Φρουράς. Πέντε φορές διεκόπη η συνεδρίαση, ενώ σημαδεύτηκε από τη σύγκρουση ανάμεσα στον βουλευτή Κοζάνης της Ένωσης Κέντρου Γιώργο Καστανίδη (πατέρα του Χάρη Καστανίδη), τον βουλευτή Ιωαννίνων του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κέντρου Αναστάσιο Λώρα, τον βουλευτή Πέλλας της ΕΡΕ Ιωάννη Προκοπίδη και τον βουλευτή Δράμας της Ένωσης Κέντρου Θ. Παναγιώτου. «Με θλίψιν ειλικρινή είδον συναδέλφους συμπλεκομένους και αλληλοδαρομένους. Εγενικεύθη η συμπλοκή και μου εψιθύρισαν, ότι τα πράγματα είναι πολύ τεταμένα και εφοβήθην ότι ήτο ενδεχόμενον να μεταφερθεί η συμπλοκή και να γενικευθεί και είχον υποχρέωσιν, ως Πρόεδρος του Σώματος, όχι να επιτρέψω να κατέλθουν εκ της έδρας της Προεδρικής, τα όργανα της ασφαλείας, αλλά να λάβω τα μέτρα εκείνα, ώστε εις περίπτωσιν…», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Παπασπύρου για το επεισόδιο.

«Παρέταξα την δύναμιν, έδωσα αυστηράν εντολήν να μην κατέλθουν εκ της έδρας, αλλά εις περίπτωση απευκταίου να λάβη τα ενδεδειγμένα μέτρα», είχε εξηγήσει επίσης για τη διαταγή που έδωσε, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Παπασπύρου.

Αφαίρεση της κάλπης
Νοέμβριος του 1965 και μια άλλη περίπτωση προσπάθειας «κλοπής» της κάλπης συνέβη στη Βουλή. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Μελάς κατήγγειλε ότι έγινε επιδρομή βουλευτών «επί των κιγκλιδωμάτων εκεί, έμπροσθεν του προεδρείου, από βουλευτάς του κόμματος εκείνου, δια να αφαιρεθεί βιαίως η ψηφοδόχος. Οφείλω να εξηγήσω ότι κατόπιν εντολής μου ήλθε η δύναμις της Χωροφυλακής δια να αποκαταστήσει τη διασαλευθείσαν κατά πρωτοφανή τρόπον τάξιν και παρέμεινεν μέχρι τέλους… Διερπάγησαν αι κάλπαι και καθ’ ην ώραν ανευρέθησαν άλλαι κάλπαι και διεξήγετο η ψηφοφορία, άλλος συνάδελφος επήδησεν εις τα έδρανα και προέβη εις αρπαγή της κάλπης», εξηγεί για την απόφασή του ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Παπασπύρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ταραγμένες εκείνες συνεδριάσεις του 1965 οι ύβρεις ήταν συνηθισμένο φαινόμενο. «Είσαι λωποδύτης – Αει στο διάολο μην έρθω και σε πλακώσω στο ξύλο», ακούστηκε τον Σεπτέμβριο της χρονιάς εκείνης.

Ένα μήνα νωρίτερα βουλευτές έχουν έναν… θερμό διάλογο: «Πάψε κάθαρμα – Θα τα πούμε έξω εμείς οι δύο, παλιοκ…δο». Υπήρξαν και περιπτώσεις απειλών και καταγγελιών όπως: «Πόσα πήρες ρε κάθαρμα. … Προδότη. Στο χωριό σου θα φας το ξύλο της χρονιάς».

Η Αποστασία, οι παρεμβάσεις των ανδρείκελων του Παλατιού και οι σκληρές αντιπαραθέσεις δύο διαφορετικών κόσμων είχαν προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο με τον πρόεδρο της Βουλής, Δ. Παπασπύρου να προσπαθεί με το κουδούνι να επιβάλλει την τάξη και από κάτω να του φωνάζουν: «Σκάσε ρε παλάντζα με την κουδούνα σου». Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Φεβρουάριο του 1966 ο βουλευτής Μπίρης κινήθηκε απειλητικά κατά του Παπασπύρου φωνάζοντας «Θα σε δείρω Παπασπύρου, όπου κι αν πας…». Ο λόγος; Ο Παπασπύρου είχε αποκαλέσει τον συνάδελφό του «γελοίον υποκείμενο», παρενέβη ο Φρούραρχος και δεν έγινε η συμπλοκή.

Να σημειωθεί ότι μερικά χρόνια πριν, το 1961 υπάρχουν καταγγελίες για άγριο ξυλοδαρμό μέσα στο καφενείο της Βουλής του βουλευτή της Ενωσης Κέντρου Νίκου Ζορμπά από ΕΚΟΦίτες βουλευτές.

Η δεκαετία του ’60 ήταν η πιο ταραγμένη απ’ όλες τις πλευρές. Μέχρι και «Χάιλ Χίτλερ» ακούστηκε το 1963. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του βουλευτή της ΕΔΑ και ιστορικού στελέχους, Ηλία Ηλιού, από κάτω γίνεται χαμός. Ο Ηλιού διακόπτεται από τους βουλευτές της ΕΡΕ με πρωτοστατούντα τον βουλευτή Κιλκίς Κώστα Παπαδόπουλο, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για παρακρατική δράση. Ακούγονται εκφράσεις για τον Χίτλερ, τον Στάλιν, τις σφαγές με κονσερβοκούτια. Σύμφωνα με όσα περιγράφει ο δημοσιογράφος Τάσος Κωστόπουλος ο Παπαδόπουλος σηκώνεται από το έδρανο και συνεπικουρούμενος από άλλους βουλευτές της ΕΡΕ και έναν κλητήρα της Βουλής επιτίθεται και γρονθοκοπεί τον βουλευτή της ΕΔΑ, Αντώνη Μπριλλάκη πριν ο Γρηγόρης Λαμπράκης τον ρίξει στο πάτωμα, ο οποίος με τη σειρά του δέχεται επίθεση από τους υπόλοιπους εφορμούντες.

Μεταπολίτευση
Τα πάθη καταλάγιασαν κάπως τα προηγούμενα χρόνια, όμως, υπήρξαν επεισόδια που έμειναν χαραγμένα στη μνήμη. Ιστορικό ήταν το επεισόδιο που έγινε το 1990 όταν η βουλευτής των Οικολόγων Μαρίνα Δίζη σήκωσε πανό μέσα στην Ολομέλεια που έγραφε: «Σταματήστε το θέατρο για το συν ένα, τον πρόεδρο και το νέφος». Δεκάδες βουλευτές έριχναν γαρύφαλλα ενώ η Αννα Συνοδινού εξερράγη, με αποτέλεσμα να κληθεί ο Φρούραρχο και η βουλευτής και μεγάλη ηθοποιός να φύγει από την αίθουσα.

Ομως, το 1993 έπεσαν και γροθιές. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Β. Κεδίκογλου εθίγη από ένα σχόλιο του συναδέλφου του από το ΚΚΕ, Στ. Κόρακα, και του επιτέθηκε με γροθιές.

Καλπογιάννης
Το πιο σπαρταριστό επεισόδιο έγινε με την προεδρική εκλογή του 1985. Και πρωταγωνιστή τον βουλευτή της ΝΔ, Ελευθέριο Καλογιάννη. Ο αιφνιδιασμός του Ανδρέα Παπανδρέου με την πρόταση Σαρτζετάκη και το «άδειασμα» του Κωνσταντίνου Καραμανλή προκάλεσε τον θυμό της παράταξης της Δεξιάς.

Στη δεύτερη ψηφοφορία τα έγχρωμα ψηφοδέλτια που δόθηκαν είχαν εξοργίσει τους βουλευτές της ΝΔ, με τον Ελ. Καλογιάννη να αρπάζει την κάλπη και να την μεταφέρει στα γραφεία του κόμματός του για να μείνει στην ιστορία ως «Καλ(π)ογιάννης.

Στη ζούγκλα των μνημονίων

Και φτάσαμε στα μνημονιακά χρόνια όπου ουκ ολίγες φορές η Βουλή έγινε ζούγκλα, με τους Χρυσαυγίτες να έχουν σχεδόν πάντα τον πρώτο λόγο στα επεισόδια. Σε ένα από αυτά, τον Ιούνιο του 2014, ο Χρυσαυγίτης Παππάς μιλούσε στη Βουλή με πρωταφανείς χαρακτηρισμούς, ο Τατσόπουλος τον αποκάλεσε φασίστα και τότε ο βουλευτής της Χ.Α. κινήθηκε εναντίον του. Βρήκε μπροστά του όμως τον Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα και αποφεύχθηκε η συμπλοκή. Ο ίδιος βουλευτής, πάντως, σε άλλη συνεδρίαση χτύπησε, δήθεν ακούσια στην πλάτη τον Δήμα χωρις να δοθεί συνέχεια. Μια άλλη ιστορία από τη Βουλή λέει ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε την κακή… συνήθεια να αγριοκοιτάζει στους διαδρόμους όποιους δεν συμπαθούσε και κάποιους από αυτούς (και βουλευτές) να τους… τζατζάρει. Βρήκε τον μάστορά του, όμως, στον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Σταθά, ο οποίος λόγω της… σωματικής του διάπλασης έκανε στον Κασιδιάρη ένα γερό… σκριν κι έκτοτε ο Χρυσαυγίτης σταμάτησε τις προκλήσεις.

.

http://www.imerisia.gr/