Διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ! Εκλογές ή ανασχηματισμός…

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αμβλύνει τις εσωκομματικές αντιδράσεις, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως αν στις 15 Ιουνίου κλείσει η αξιολόγηση χωρίς η Ελλάδα να πάρει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη διευθέτηση του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας θα έρθει αντιμέτωπος με μεγάλες αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες. Αυτό ακριβώς εννοούσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν έλεγε στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου πως «εάν υπέγραφα αυτό τώρα, θα δημιουργούσα τεράστια πολιτική κρίση στην Ελλάδα».

Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν, καθώς κλήθηκαν να ψηφίσουν νέα σκληρά μέτρα, δεσμεύοντας τη χώρα μέχρι το 2020, με την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε διευθέτηση του χρέους. Οι κοινωνικές αντιδράσεις φοβίζουν πολλούς βουλευτές που αδυνατούν πλέον να διαχειριστούν επικοινωνιακά αυτό το φορτίο.

Ενδεικτική της κοινωνικής δυσαρέσκειας είναι και η τελευταία δημοσκόπηση (ΠΑΜΑΚ για τον ΣΚΑΪ), που δίνει σημαντικό προβάδισμα 16 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία και παγιώνει την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας γκρίνια στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Τα νέα δεδομένα φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού. «Δεν χρειάζεται να είναι ευρύς ανασχηματισμός, αρκούν αλλαγές σε πρόσωπα σε ορισμένα μόνο υπουργεία», επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα θα έχει τρία διαφορετικά εσωτερικά μέτωπα να αντιμετωπίσει: Την κούραση ορισμένων υπουργών του, την γκρίνια αρκετών βουλευτών του (που μέχρι σήμερα τηρούν στάση αναμονής), αλλά και τη δυσφορία αρκετών κορυφαίων κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μόνη λύση για να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός τις εσωκομματικές έριδες και την προσπάθεια αμφισβήτησης των πολιτικών του επιλογών είναι ένας ανασχηματισμός, ο οποίος σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται να είναι σαρωτικός. Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής πως ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος (παρότι συγκεντρώνει πολλά πυρά για τους χειρισμούς του στο θέμα του χρέους), δεν αναμένεται να είναι ανάμεσα σε εκείνους που θα αφήσουν το χαρτοφυλάκιό τους, καθώς «ηγείται της ομάδας των 53+ και ενδεχόμενη απομάκρυνσή του, μεταξύ άλλων, θα διατάρασσε εσωκομματικές ισορροπίες».

Ρήξη και κάλπες προτείνουν οι… σκληροί του ΣΥΡΙΖΑ

Παρότι η επιλογή της ρήξης, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, δεν συγκεντρώνει πολλούς υποστηρικτές, τις τελευταίες μέρες συζητείται όλο και πιο έντονα μέσα στο κυβερνών κόμμα. Οι «σκληροί» του ΣΥΡΙΖΑ εισηγούνται ρήξη με τους δανειστές και, αν χρειαστεί, προσφυγή στις κάλπες. Προτείνουν στην κυβέρνηση:

● Στην περίπτωση που στο επόμενο Eurogroup δεν υπάρξει «καθαρή λύση» στο θέμα του χρέους να μην κλείσει την αξιολόγηση, να καταγγείλει σκληρά τους δανειστές και να έρθει σε ρήξη μαζί τους.

● Να μην πάρει τη δόση του Ιουλίου, αλλά να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις χρησιμοποιώντας τα χρήματα που υπάρχουν στα κρατικά ταμεία. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν θα γινόταν δεκτό από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς θα ήταν καταστροφικό για την ελληνική οικονομία.

● Να προσφύγει στις κάλπες, με σύνθημα το… τέλος των Μνημονίων, ευελπιστώντας να ξυπνήσει -για μία ακόμη φορά- τα αντιμνημονιακά ένστικτα μεγάλης μερίδας των ψηφοφόρων. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και στην περίπτωση ήττας, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κάνει μια ηρωική έξοδο, αφήνοντας στην επόμενη κυβέρνηση τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

eleftherostypos.gr